Cząsteczki tłuszczu, opary z gotowania i smażenia, intensywne zapachy, wilgoć… Nie da się ukryć – czyste powietrze w kuchni zużywa się najszybciej. Właściwa cyrkulacja pozwala nie tylko na poprawienie komfortu, ale i zapewnienie bezpieczeństwa domownikom. Tłumaczymy, jak dobrać odpowiednią wentylację do kuchni!
Jak powinna wyglądać wentylacja w kuchni?
Wentylacja w domu w kuchni powinna składać się z elementów wywiewnych i nawiewnych, by zapewnić stały przepływ powietrza w pomieszczeniu. Podstawę całego systemu stanowi kanał wentylacyjny, do którego – w zależności od potrzeb – dodaje się inne części i urządzenia mające na celu usprawnienie cyrkulacji. Najczęściej w kuchniach możemy znaleźć:
- okapy (montowane nad kuchenkami, wychwytują parę i zapachy w trakcie gotowania);
- kratki wentylacyjne (koniec kanału wentylacyjnego umieszczany na ścianach lub drzwiach, transportuje zużyte powietrze na zewnątrz);
- wentylatory (elementy mechaniczne, które mogą pełnić jednocześnie funkcję wywiewną, jak i nawiewną);
- wywietrzniki (zewnętrzne zwieńczenia kanału, pojawiają się np. na dachu lub ścianach budynku).
Niektóre budynki mają wiele architektonicznych ograniczeń. Warto zadbać o usprawnienie systemu wentylacyjnego, zwłaszcza w przypadku tzw. ślepych kuchni, które są pozbawione nie tylko naturalnego źródła światła, ale i dopływu świeżego powietrza. W dalej części tekstu wyjaśnimy, jak przeciwdziałać zagrożeniom wynikającym z braku okien.
Poprawna wentylacja w kuchni – przepisy i wymagania
W polskim prawie budowlanym obowiązują wytyczne (norma PN-83/B-03430/Az3:2000) dotyczące wentylacji w kuchni. Przepisy regulują konkretnie, ile powietrza w pomieszczeniu powinno zostać wymienione w ciągu godziny:
- 70 m3/h (przy kuchence gazowej lub węglowej);
- 50 m3/h (jeśli mieszkanie dzielą trzy osoby, a w kuchni bez okna znajduje się płyta elektryczna);
- 30 m3/h (przy kuchence elektrycznej).
Najwyższe ryzyko zatrucia czadem pojawia się w przestrzeniach kuchennym pozbawionych okien. Nawet jeśli pomieszczenie jest wyposażone w okap, warto zadbać o dodatkowy środek bezpieczeństwa w postaci przynajmniej jednej kratki wentylacyjnej.
Kratka wentylacyjna w kuchni — gdzie ją zamontować?
W celu zapewnienia właściwej cyrkulacji powietrza kratka musi zostać umiejscowiona na odpowiedniej wysokości, czyli nie niżej niż 15 cm od sufitu. Zalecamy montaż przede wszystkim w pobliżu urządzeń, które generują największe ilości dymu lub pary (m.in. kuchenka, piekarnik). Należy pamiętać o tym, że kratka wentylacyjna w kuchni nie powinna być zasłonięta np. przez meble lub inne elementy wystroju. Niestosowanie się do powyższych wytycznych obniży wydajność całego systemu.
Wentylacja kuchni — walory praktyczne i estetyczne kratki wentylacyjnej
Ze względu na to, że kratka stanowi zakończenie kanału wentylacyjnego, warto zwrócić uwagę zarówno na walory praktyczne, jak i estetyczne. Kolor, materiał i kształt można dobrać w zależności od preferencji – sporą popularnością cieszy się np. aluminium, czyli tworzywo stosunkowo proste w utrzymaniu czystości. Producenci oferują kratki wentylacyjne o różnych rozmiarach, dzięki czemu system nie traci na skuteczności. Niektóre z nich są wyposażone również w żaluzję, za pomocą której sami regulujemy przepływ powietrza w pomieszczeniu.
Jaką wentylację kuchenną wybrać? Wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna?
Kuchnia to niezwykle wymagająca przestrzeń i nie zawsze wentylacja grawitacyjna – oparta na naturalnym sposobie cyrkulacji powietrza – jest w stanie sprostać temu zadaniu. Zmiany warunków atmosferycznych obniżają jej efektywność, co odczuwa się przede wszystkim latem – gdy temperatura na zewnątrz jest wyższa niż w kuchni, system działa o wiele gorzej.
Jak skutecznie wyeliminować ryzyko pojawienia się pleśni i szkodliwych oparów?
Rekomendowanym rozwiązaniem jest wentylacja mechaniczna, której działanie bazuje na wymuszeniu ruchu powietrza, niezależnie od różnicy ciśnień. Co zyskują domownicy, którzy zdecydują się na wprowadzenie nowoczesnych usprawnień w swojej kuchni? Przede wszystkim komfort i bezpieczeństwo. Wentylacja mechaniczna na bieżąco usuwa wszelkie gazy i inne nieczystości, minimalizując ryzyko zatruć i wypadków.
Add Comment